dinsdag 2 juni 2009

Wat is er in deze week, in de geschiedenis gebeurde?

In 1902 wordt op 1 juni de Amsterdamse Voetbal en Athletiek vereeniging Blauw-Wit opgericht.

In 1904 wordt op 7 juni in Antwerpen de beurs voor diamanthandel NV opgericht.

In 1929 wordt er op 1 juni een handelsverdrag gesloten tussen Nederland en Bolivia

In 1966 boekt de boerenpartij opnieuw een grote winst bij de gemeenteraadsverkiezingen op 1 juni

Moord op Robert Kennedy
6 juni: Senator Robert Kennedy, broer van de vermoorde president en ex-minister van justitie, is overleden aan de gevolgen van een op hem gepleegde moordaanslag.
Gisteravond, juist toen hij een overwinningsrede had uitgesproken na zijn succes in de voorverkiezing in Californie, werd de 42 jaar oude senator neergeschoten door Sirhan Bishara Sirhan.
Het motief van deze uit Israel afkomstige Palestijn was Kennedy's steun voor Israel. Tijdens de verkiezingscampagne had de senator opgeroepen tot militaire steun aan Israel en tot een vredesregeling waarbij de Arabische wereld Israel ondubbelzinnig zou moeten erkennen.
De verontwaardiging over de moord is algemeen; ook in de Arabische wereld wordt de daad van Sirhan ten scherpste veroordeeld. Het Amerikaanse Congres heeft een wet aangenomen waarbij de verkoop van wapens per postorder wordt verboden.
Door Kennedy's dood verandert de strijd om de Democratische Kandidatuur voor het presidentschap ingrijpend: daarin was Kennedy een belangrijke bedreiging geworden voor vice-president Humphrey.


Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten